Czas na trochę lata ? Dziś podgrzewam atmosferę egzotycznym ciachem, które przygotowałam moim chłopakom z okazji Dnia Mężczyzn ? To cudowne połaczenie smaków kokosa, wanilii, mango i marakui. Prawda, że to istne lato na talerzu? ☀️ Łapcie przepis ?
Składniki:
- 2 puszki mleka kokosowego min 80% (schłodzić w lodówce przez min. jedną dobę)
- 1 puszka pulpy mango
- 4 łyżki ksylitolu
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
- 5 owoców marakui
- 1 galaretka brzoskwiniowa
- 1 galaretka przeźroczysta
- 3 łyżki żelatyny
- 1 opakowanie owsianych ciasteczek
- 3 łyżki miękkiego masła
- Keksówka z odpinanym bokiem dł. 30cm
Spód ciasta:
Ciasteczka zblendować, dodać masło i nadal blendowac do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Taką masą wyłożyć dno keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do lodówki na 30 min.
Kokosowe mleczko:
W miseczce rozpuścić przeźroczystą galaretkę w połowie ilości wody i odstawić do wystudzenia. Do misy miksera przełożyć samą śmietankę (ta część stała) z jednej puszki mleka kokosowego. Dodać 2 łyżki ksylitolu i łyżeczkę pasty waniliowej. Śmietankę dobrze ubić. Do ubitej śmietanki powoli wlewać wystudzoną galaretkę nadal ubijając. Masę wylać na spód ciasta i odstawić do lodówki. Kiedy się zetnie należy przygotować kolejną warstwę ciasta.
Pianka mango:
3 łyżki żelatyny zalać jedynie do przykrycia zimną wodą i odstawić na 10min. Pulpę z mango wlać do rondelka, dodać 2 łyżki ksylitolu i zagotować. Zdjąć z palnika i wymieszać z żelatyną, wystudzić. W misie miksera ubić połowę śmietanki z drugiej puszki mleka kokosowego. Powoli wlewać do niej pulpę z mango cały czas ubijając. Masę wylać na wcześniejszą warstwę ciasta i odstawić do stężenia.
Galaretka:
Galaretkę brzoskwiniową rozpuścić w połowie ilości wody i odstawić do wystudzenia. Z owoców marakui wyjąć miąższ i przełożyć do rondelka. Miąższ zagotować i dodać do niego wystudzoną galaretkę. Całość wylać na ciasto i wstawić do lodówki.